Hrana

CREPULJA

U davna vremena naši preci su na ovaj način pripremali svoje glavne obroke, najčešće za praznike i slavlja, kada se moglo izdvojiti za bogatu trpezu. Etno-domaćinstvo „Zornića kuća“ to radi svakodnevno.

Način pripreme je takav da se crepulja „ušuška“ žarom pored ognjišta, u nju se stavi testo, koje se potom poklopi sačom (koji je uglavnom od metala) i zatrpa žarom i pepelom iz ognjišta. Sve što se na ovaj način spremi izuzetnog je ukusa, naročito ako se uz to popije i čaša dobrog vina.

Takođe, meso, pogača ili pita pečeni ispod sača su izvanredni! Kada se peče teleće ili jagnjeće meso i pored njega stavi krompir i povrće, ono upije miris mesa, a njihov ukus je fantastičan.

PRSTE DA POLIŽEŠ!

Početak druženja u našoj kući možete započeti uz doživaljaj pečene kafe poslužene u fildžanu. Bakarna džezva je sastavni deo ovog rituala, a tu je i slatki ratluk – prste da poližeš!.

Nakon toga, topla preporuka našeg restorana je predjelo baćevačko meze, koje upotpunjuje najfiniji sir iz PIROTA. Zatim, kozji sir sa STARE PLANINE i kajmak iz BAJINE BAŠTE. Gurmanski obroci su najbolji u NEGOTINU, te iz tog kraja stižu kobasice i kulen. U okolini KOSMAJA se beru tartufi, od kojih pripremamo razne sosove za najkvalitetnije bifteke. Predlažemo vam da izaberete neka od mnogih tradicionlanih jela iz naše ponude koja su pažljivo odabrana tako da zadovolje sva vaša čula.

SAMO DOMAĆE

Čašica rakije i dobro vino podižu raspoloženje, uzburkaju emocije i atmosferu učine posebnom. Iz tog razloga, za vas smo izabrali najbolje iz Srbije. Naši favorite su rakija „Muški grom“ sa 12 trava sa Peštera, kao i specijalne rakije od crvenog voća ili meda.

A vino… belo, crno, roze, dezertno, penušavo… od grožđa iz Negotina, Topole, Fruške gore, Župe. Vino se ne pije s nogu, tek da bi se ugasila žeđ, ono zaslužuje mnogo više od toga. U našoj kući ono ima posebno mesto.

I za kraj, slatki zalogaji po tradicionalnim receptima iz naših krajeva.