Kultura

OBJAVITE JEDNOM NA VELIKA ZVONA

Zakrčene su zemlja i vasiona
od žalosnih o ljudskom biću vesti.
Objavite jednom na velika zvona
izmirenja, pokajanja, blagovesti.

Ne javljajte samo za zemljotrese,
pokradene misli, pokradene svote.
Javite i kada se radosti gde dese,
kad se otvori u kome vulkan dobrote.
Ne vadite samo blato iz gata,

Ima valjda, negde, i peska poneko zrnce,
poneka ljuspa zlata.

Javite nam katkad da su pomilovali
drugomišljenike, upornike i Crnce.

Razglasite i po nekoliko puta
i dobra kao što se zla razglase,
i moći će, možda, mržnja da se spusta
i ljubavi, bar trun da se spase.

Javite nam da se našao,negde, neko,
ko je proslavio susedovu slavu,
uokvirio i njegova barda.
Javite da je dobrih zvezda pala
na našu planetu cela milijarda.

Desanka Maksimovic

NAMA U NASLEĐE

Tradicija i kultura su ono što Zornića kuću čini drugačijom od ostalih etno-domaćinstava. Pored naše domaćinske atmosfere, negujemo i tople odnose sa ostalim kulturama trudeći se da Zornića kuća bude kuća celog sveta. Kao dobri domaćini prenosimo na daljinu kulturu i toplinu Srbije. Kulturno nasleđe koje možete osetiti je raznoliko: predmeti s kraja XIX veka koje možete razgledati u muzejskoj sobi, ambijent, kolekcija od 200 ćilima, ručna radinost i folkor, a sve to možete začiniti tradicionalnom hranom i pićem.

SVI U KOLO

Ambijent naše kuće pogodan je za organizovanje različitih kulturnih događaja, a naročito koncerata pod vedrim nebom. Posebno se radujemo kada se na našoj nesvakidašnjoj bini zaigra folklor i zapevaju tradicionalne pesme. Do sada smo imali čast da ugostimo mnoge cenjene umetnike i ansamble, među kojima izdvajamo braću Teofilović, NAKolo, KUD „Lolaˮ, AKUD „Abraševićˮ, COTK Jelek I mnoge druge. Ceneći tradiciju i kulturno nasleđe i dajući doprinos njihovom promovisanju, prepoznati smo kao mesto u kojem su mnoge organizacije snimale spotove koji afirmišu lepote i kulturno blago naše zemlje.

GLUMIMO I SLIKAMO

Zornića kuća neguje kulturu pozorišta, filma, književnosti, slikarstva, vajarstva i drugih umetnosti. U našem domaćinstvu snimani su delovi mnogih serija, a glumci Ateljea 212 naši su stalni gosti. Zidove naših objekata krase izvanredni murali umetnika Milana Milosavljevića, poznatijeg kao Deroxa. Na njima su svoje mesto pronašli neki od najznačajnijih umova srpske književnosti poput Alekse Šantića, Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog, Ive Andrića, Meše Selimovića, Isidore Sekulić, Branislava Nušića , Vojislav Ilić i Duška Radovića. Savremenijih tokova, umetnik Paja oslikao je mural Tehno folk, koji prikazuje seoski ambijent na moderan način.

Zornića kuća je više puta bila domaćin umetničke kolonije, koju je vodio cenjeni umetnik i fakultetski professor Marko Lađušić. Osim njegove dve skulpture, na polju vajarstva svoj doprinos dali su i Marko Človek i Rino Banko